en-Exotika z ďalekej INDIE
Monzúnová káva z INDIE
Predstavujeme vám našu novú kávu z exotickej INDIE. Sme veľmi radi, že sa nám pre vás na túto sezónu podarilo objednať túto skvelú špeciálnu kávu. Monzúnová káva je jedinečná rarita produkovaná iba v Indii. Jej chuť sa procesom spracovania mení, keď nadobúda mohutné telo a ustupuje jej acidita. Jedinečnosť tejto kávy je len veľmi ťažké porovnať s čímkoľvek iným.
Kde sa vzala monzúnová káva..
V časoch, keď sa káva z Indie do Európy prepravovala na lodiach uložená v podpalubí v horúcom a vlhkom prostredí, mnohokrát bola vystavená mohutným monzúnovým vetrom. Pri príchode do Európy po niekoľkých mesiacoch plavby sa jej farba, veľkosť aj textúra výrazne zmenili. Zrná zmenili farbu zo zelenej na bledo zlatú a boli výrazne napučané dôsledkom absorpcie vlhkosti.
V našej pražiarni..
V našej pražiarni sme túto kávu pražili prvýkrát začiatkom apríla aby sme ju mohli predstaviť na festivale káva čaj čokoláda v Košiciach. Na tomto festivale jej úžasný chuťový profil byliniek, cédrového dreva s dochuťou tabaku zožal nesmierny úspech. Indickú monzúnovú kávu sme vypredali hneď v prvý deň festivalu. Doma v pražiarni nám z nej však ešte ostalo dostatok, aby sme mohli uspokojiť všetkých kávičkárov, ktorí hľadajú chuť kávy bez náznaku kyslosti a ovocnosti. Táto 100%-ná arabica zaujme všetkých milovníkov kávy, ktorí majú radi mohutné telo s ozaj úchvatnou penou a horkou dochuťou.
Ako sa táto káva spracúva dnes..
Dnes je monzún účelový, kontrolovaný a náročný proces spracovania kávových zŕn. Pre napodobnenie účinku plavby sú kávové čerešne rozložené vo vetraných skladoch na Malabarskom pobreží v Juhozápadnej Indii. Od júna toto pobrežie zasiahnu monzúnové vetry plné vlhkosti, ktoré trvajú až do septembra. Tento región sa ukázal ako mimoriadne vhodný pre tento proces spracovania kávy. Počas monzúnových mesiacov sa otvárajú bočné steny skladov, aby okolo kávy cirkulovali vetry. V dôsledku absorpcie vlhkosti, kávové zrná nabobtnajú, zdvojnásobia svoju veľkosť, stratia hustotu a získajú jedinečnú chuť. Po dobu 12 až 16 týždňov sa zrná niekoľkokrát denne ručne otáčajú pre rovnomernú expozíciu. Nakoniec káva prechádza procesom ručného triedenia, aby sa ku vám dostali iba tie najkvalitnejšie z nich.